Weekend hari itu aku ada try buat satu juadah yang aku ambik resepinya daripada blog MILOAISKURANGMANIS
2 gulung swiss roll dipotong
dan susun di dalam bekas macam ini...
Panaskan 1 tin susu cair dengan 1/2 tin air sehingga mendidih & apabila susu dah
mendidih masukkan bancuhan tepung kastad,
gula dan kacau lagi sampai pekat
( 5 sudu tepung kastad
bancuh dengan 1/2 tin air )
sukatan eloklah menggunakan
tin susu cair tu ye..
pastikan adunan sentiasa dikacau
supaya tidak berketul-ketul &
masak sehingga adunan
berbuih macam dodol tu..
Lepas dah masak, tuangkan adunan
kastad di atas swiss roll macam ni &
sejukkan di dalam peti ais
kastad di atas swiss roll macam ni &
sejukkan di dalam peti ais
Masak serbuk jeli mangikut arahan di kotak & kemudian tuangkan ke atas adunan kastad itu.. |
Sejukkan lagi dalam peti ais & boleh dimakan... Tadaa..inilah rupanya Triffle kita... |
Aku buat ni dah terlembik sikit... tak tahulah kat mana yang tak betul.. tapi still sedap & my kids love it very much.. Mudah je korang kalau nak try..Selamat mencuba & menjamu selera... |
:D TQ kak ambil resepi..
1 comment:
Tahniah..menajdi tu, yang akak duk cakap je nak buat macam kak milo ni, nak buat macam kak ina dodo cheng masak tp tk buat2 pun..hebat yana..jum join GA akak nanti :)
Post a Comment