Followers

16 November 2014

Anak-anak vs patung kertas



Pernah tak korang main permainan ni masa kecik-kecik dulu..
Ini antara permainan favourite saya jgk ni...
Kumpul barbie doll kertas ni banyak-banyak...
So..td masa pergi kedai...kebetulan ada patung kertas ni dan saya pun exited nak belikan utk anak dara 2 orang ni....
Turn out to be..diorang tak reti nak main rupanya...patung kertas yang sangkut baju di bahu ni...
Syakira masam je muka...siap suruh boh plaster lagi bagi lekat baju...siap cakap baju dia kertas je pun...
Memang la..dah nama patung kertas sayang oii....yang sofiya pulak tanya macam mana nak main ni....
Aduhai anak-anakku..zaman korang ni dah terlalu modern...zaman ibu dulu ini dah cukup seronok nak main...hihihi...
Syakira tak mau main...tak seronok katanya...hahahaha....





22 October 2014

JERUK PELAM ASAMBOI...







Inilah dia fenomena yang hangat dekat FB sekarang ni kan..
Dalam hati ni pun teringin la nak mencuba jerukasamboi ni...
Shiema cma dah buat so..kita naik jeles la...

Pergi jalan-jalan ke tesco tadi nampak pulak pelam...
Terus grab 2 biji...maka terhasilah jeruk pelam asamboi my version...saya buat 2 versi..satu tak pedas untuk anak-anak saya n satu versi pedas untuk ibunya...hahaha...

Resepinya senang gila...pelam potong-potong..boh gula...garam sikit..asam boi...cabai burung a.k.a cili padi...boh dlm peti ais...4hingga 5 jam boleh makan...saya pun dah tak sabar ni...okay korang...happy holiday pada yg sambung cuti lg esok...

21 October 2014

SELAMAT HARI DEEPAVALI





Selamat malam semua bloggers...dah tido ke...hihi..mlm raya ni...tp untuk kawan-kawan yang berbangsa india...

Saya pun nak ambil kesempatan untuk ucapkan selamat hari deepavali untuk rakan bloggers yang menyambut deepavali..kitakan satu malaysia...

Yang paling penting esok cuti...hahaha...so apa plan korang dengan family...saya just berehat di rumah saja kot...penat la korang..nak lagi baru nak sembuh sepenuhnya ni...

whitecoffee plus sandwich sardin





Disebabkan tak berapa sihat & hilang selera makan..kononnya kalo buat sandwich sardin ni akan terbuka la selera tu...last-last minum whitecoffee dan tengok je sandwich tu...

Tekak rasa amat perit...tq pada yang sudi share petua...semoga penyakit ni akan beransur hilang...

Korang buat sandwich selalu letak apa lagi untuk doublekan kesedapannya...saya buat sandwich simple je ni...salad sume tak mandang...hihihi....

19 October 2014

Kerja Di Hari Minggu



Assalamualaikum & happy sunday untuk semua kengkawan blog...
plan apa arini..mengemas rumah ke..berjalan-jalan bawak anak-anak...saya di office menyiapkan kerja...huhuhuh....

Ikut hati yang malas memanglah rasa nak lepak di rumah je tapi memikirkan tanggungjawab so terpaksalah...at least pas ni nanti boleh claim off...yehaaa...

Dahla si Syakir haikal pun tak sihat sangat...saya pun tak sihat jugak...sakit kepala & sakit tekak..rasanya macam tekak saya dah luka sbb nak telan air liur & menguap pun sakit sangat...

Ada petua tak korang...petua tradisional ke yang tak payah nak kena makan ubat...ada kawan yang kata saya kena ambik antibiotik..means kena pergi klinik...tapi part tula yang malas sekali...

Musim kot kan disebabkan keadaan cuaca yang tak menentu ni kot..anak-anak saya lepas sorang...sorang lagi tak sihat...bergilir-gilir....

Masak apa tengahari ni...saya nampaknya masak di office jela... :D

Happy working kepada yang bekerja..& happy sunday uollsss.....

07 October 2014

Salam Aidiladha





Assalamualaikum dan salam sejahtera...
lama tak updated blog..alasan yang biasa adalah sibuk dengan urusan harian...
Walau macam mana pun sangatlah rindu untuk updated blog & BW blog kawan-kawan semua...
Di kesempatan yang ada ni..Saya nak ucapkan Selamat Hari Raya Korban & jutaan ampun & maaf sekiranya sepanjang perkenalan kita dia alam maya ini ada menguris @ membuatkan sesiapa terasa hati...
semoga di masa akan datang kita semua boleh memperbaiki diri & lebih berjaya di dalam kehidupan kita...Aminn....


~ Miss u all ~

18 August 2014

Salam Aidilfitri



Assalamualaikum kawan-kawan semua.. Selamat Hari Raya aidilfitri...masih di dalam bulan raya so saya dengan rendah diri ingin memohon ampun & maaf sekiranya ada tersalah silap dan apa-apa juga yang mungkin menyinggung perasaan rakan blogger semua ye...

Mesti ramai yang tak habis menghadiri open haouse lagi kan...hihih..saya pun ada juga cuma tahun ni macam tak berapa meriah sangat la...tak tahulah kalau saya sorang je yang perasan..Office saya pun belum buat open house lagi..tak tahulah ada ke tidak kan...hahaha..maklumlah sekarang ni tengah busy sangat sebab Boss besar bertukar..nak sambut boss baru lagi & macam-macam yang nak kena didahulukan selain membuat open house...hahahah...

Macam biasalah saya banyak cerita nak update tapi nak upload gambar pun malas..nak menaip pun kadang-kadang takda idea..bila line internet slow lagi-lagilah malas saya nak updated...

rezeki hari Isnin harini...saya updated untuk bertanya kabar dengan korang semua...okaylah back to work...baii....

04 July 2014

Minum Ephyra Di Bulan Ramadhan Ini




* gambar ihsan gugel *



Semalam saya dah pun terima 
Trial Pack ephyra saya yang dibeli daripada 
TQ ina..malam tadi lepas berbuka nak minum 
tapi dah pack sangat perut saya ni...
so masa bangun sahur tadi saya minum jugak
 di minit-minit terakhir 
sebelum orang nak azan tu...
saya share jugak dengan adik saya, emak & abah...
manalah tahu berkat bulan puasa ni 
badan bertambah segar & kurang penat kan...
senanglah nak beramal ibadat..
kulit pun lebih glowing mowing..
hahaha...Inshaa Allah ada perubahan ketara 
nanti saya updated di sini..
buat testimoni & rujukan di masa akan datang... :D

02 July 2014

COLOURFUL POPCORN COLOURFUL






Rasa teruja untuk makan 
popcorn colourful ni tak...
masa pergi pasar malam labu 
haritu ada ternampak popcorn ni...
murah je pun..seringgit satu...
yeke sringgit..
entah tak ingat pulak tapi samada 
seringgit @ dua ringgit je...
ingatkan syakira nak yang kaler-kaler ni..
saya pun belilah..
budak-budak kan mesti tak tahan 
tengok benda yang colourful ni..
nak-nak pulak popcorn...




tapi anak dara ni rupanya nak yang 
original kaler jugak..
warna asli... 
kuning keemasan ...
saya rasa anak-anak saya ni bila 
dah terbiasa dengan satu benda 
diorang susah nak tukar yang lain..
contohnya biasa kami kalo masak ketam..
masak lemak je..
dua hari lepas ada nampak 
sup ketam kat bazar ramadhan 
saya pun belilah nak bagi makan...
semua tak nak makan 
kecuali haikal sorang...hahaha..
nampak sangat habit yang 
tak boleh di ubah dah...


** ambil jela gambar dengan 
popcorn kuning awak tu ye Cik Syakira Husna **

I PAD mathematic plus arabian





Baru ni saya ada belikan Ipad math untuk budak bertiga tu...saya beli dari  FB Qistina Ashraff




Macam Ipad yang betul..
asyik beli tablet untuk main game je kan..
so saya belilah yang ada unsur education sama.. :D



tak mahal pun.. RM28 saja...
ada dua audio..arab n english...
ingatkan ada bahasa melayu..tapi okaylah jugak..
secara tak langsung boleh asuh anak-anak 
untuk berbahasa inggeris yang simple gitu...
dan nanti bila dia pandai matematik dalam masa yang sama akan pandai berbahasa inggeris jugak...



20 June 2014

/// SUKANEKA PRA SKJ ///



Nak story pasal 
Hari Sukan Sekolah Kebangsaan Jelapang 
(SKJ) semalam @ 19/06/2014...
saya half day je keje semalam..
almaklumlah nak pegi tengok anak bersukan..
punyalah exited...hahahah..
rasanya semua mak bapak akan exited 
dengan perkara-perkara yang 
melibatkan anak-anak ni kan...





Nur Sofiya Hasya berumah sukan Hijau...besar tau baju sukan tu..saiznya XS tapi saya rasa itu saiz untuk orang dewasa...Pose sebelum naik kereta...




Pose dalam kereta..haruslah kan...
Sofiya ni kurang fotogenik sikit berbanding abang & adiknya...nak-nak lagi tang senyum tu...jenuh nak suruh pose elok-elok...main-main je dia kadang-kadang...




Sukan start jam 3 petang..tapi jam 2 dah suruh hantar anak ke Pra Sekolah...rupa-rupanya diorang ada uniform khas untuk budak Pra Sekolah ni...uniform untuk perarakan keliling padang @ pembukaan hari sukan la....




Uniform BOMBA...
kata cikgunya diorang ni 
jadi anak angkat BOMBA...hahahah
Pose dengan kawan-kawan




Peace sikit...
bukan senang nak ambik gambar 
dengan baju BOMBA ni...
lepas ni nak kena pulangkan balik okay...
so kita melaram puas-puas dulu...





Ada dua jenis..satu oren & satu celoreng tu...
dekat belakang baju oren tu siap ada tulis BOMBA CILIK lagi tau...saya tak dan nak ambik gambar...
maklumlah budak-budak ni terlampau exited..nak suruh dok diam-diam pun susah bebenor... :D




Dah habis perarakan tu bermulalah sesi sukaneka nya...
Sofiya main secara berkumpulan...
bawak ais krim gergasi sambil berlari...
ais krim tu adalah bola yang diletakkan atas kon kecik tu..boleh imagine tak korang...
pastu larik la...hahahhaa




The results is JOHAN okay...
rumah hijau johan....
tengoklah bergambar dengan budak lelaki 
sambil peluk bahu gitu...
sabo jela anak ibu...
yang pompuan duk hujung je gitu....





Tengok..with the boys again...
ni gambar dengan BFF saya punya anak-anak la ni...
diorang sume anak lelaki so 
anak saya jelah bunga sekuntum...





Senget benget bila nak suruh dia pose sorang ambik gambar..senyum pun ye dengan tidak..
dah penat kan berjemur..
Oh ya..panas sungguh tau masa nak start sukaneka tu...dalam jam 3 tapi sangat terik..
muka & tangan saya pun berbelak...
budak-budak ni kesian betul dok tengah panas 
tapi semangat diorang tu yang tak boleh tahan...
sanggup tu...



Last pic...ada lagi berlambak....
keje saya ambik gambar je...
hahahah..yela ni kan last sukan untuk tahun ni...
tahun depan Sofiya dah darjah satu...
Sangat happening & semua gembira..
hadiah lain takde..
dapat medal tu je sorang satu...
okaylah tu...
kenangan & pengalaman yang sangat berharga kan...
untuk anak & ibu bapa...

bagi saya dengan cara ni saya tunjukkan betapa saya appreciate anak saya & supaya dia tahu saya ambil berat terhadap diri dia..dalam apa jua aktiviti yang dia buat saya akan supprt sepenuhnya...:D



19 June 2014

AGAR-AGAR SANTAN PINKISH



Selamat pagi semua...pagi yang indah ni saya nak story pasal agar2 santan pinkish yang saya buat...hehehe...Actually resepi ni saya ambik dari blog IntaNBerliaN @ Ina


Tak tahan tengok kaler merah agar-agar ina tu yang saya balik kerja terus try...tapi yang saya punya tak semerah ina... :D




Nampak tak ada tanda secoit tu...
jari anak saya lah tu @ Haikal tak sabar nak makan....
datang je kat saya terus cakap..
" Ibu...agar-agar dah keras "
Bila saya check balik tengok dah 
ternoda agar-agar saya....hikhikhik...




Kaler yang agak slow..pinkish & kurang manis sikit..Ini memang sesuai untuk semua golongan dari budak sampai dewasa termasuk juga yang berpenyakit...hihihih




Keterujaan Syakira Husna makan agar-agar santan...






18 June 2014

SELAMAT HARI BAPA @ HAPPY FATHER'S DAY




Happy belated Father's Day 
kepada semua blogger 
yang bergelar bapa & 
semua bapa-bapa di dunia....
Inilah hasil seni Sofiya Hasya 
untuk ayahnya & abah saya...
kepada ayah kepada Syakir Haikal, 
Sofiya Hasya & Syakira Husna...
TQ for being their father in such a great time...
kepada abah saya...
u are my everything.... :D


post bergambar sofiya hasya



Lama tak post entry bergambar...actually broadband dah kena block...so saya selalu updated dekat office..tapi sejak akhir-akhir ni dekat office ni banyak yang kena block...FB tak boleh bukak kena block...BLOG pun kena block...huhuhuh...acaner tu.....

Nak guna hp updated sangatlah hazapp rasanya....tapi tadi tiba-tiba test boleh pulak bukak blog ni...kesempatan yang datang haruslah digunakan sebaik mungkin kan....

So saya share gambar Sofiya Hasya yang kelam membuat homework di malam ahad yang lalu...2 minggu lebih cuti sekolah main je keje diorang...esok nak sekolah tula sibuk nak siapkan homework..lepas tu mulalah mengadu penat nak kena buat homework yang banyak...

Ini pun saya dok bertunggu ni..kalau tak tak jalan..keje nak bersembang je dia...dah dekat tengah malam dah ni....

Princess yang bakal masuk darjah satu tahun 2015 - 
Nur Sofiya Hasya.... :D





20 May 2014

entry hari selasa



Salam Selasa semua...jarang ada entry hari selasa ni...biasanya isnin..khamis @ jumaat...hihih
harini awal sikit ke pejabat..sepatutnya turun PT pagi tapi takde sapa nak handlekan anak-anak ke sekolah so tak jadi turun...harap bos dapat mengerti masalahku ini ye bos...

dah selesai menghadap nasi lemak telur mata yang berharga RM2 & dibeli di kantin pejabat sahaja...
memandangkan ramai orang tak naik pejabat lagi kita bukak blog sat & BW sikit2...
okaylah...miss uollssss..... :D

12 May 2014

Hari Isnin yang macam-macam



Monday Blues datang lagi..harini mood memang blues sungguh sebab ada antara rakan pejabat yang sambung cuti memandangkan esok kan cuti Wesak Day...

Saya terpaksa bekerja sebab partner dah cuti harini...hihihi..jangan cakap terpaksa ikhlas hokey...
actually badan tak berapa sihat..demam...batuk & selsema yang agak teruk..baru balik klinik & M.A. recommend untuk pakai mask muka (Wajib) katanya...

Anak-anak kat rumah tu pun tak sihat...Haikal malam sabtu tu dah pegi sedut gas @ guna Nebulizer tu...Syakira pulak dah demam semalam..pagi ni pun still demam lagi...mujurlah maksu diorang cuti arini..bolehlah tolong tengok-tengok kan....

Malam tadi hantar abah naik bas untuk ke KLIA 2..abah ikut rombongan ke Indonesia..melawat Acheh & Bandung...sampai hari Khamis nanti..semoga selamat pergi & balik...Sofiya sebak sampai menangis beria2 masa bye-bye atoknya...nampak macam ganas rupanya dalam hati ada taman....

buat kerja cepat-cepat & berharap harini akan berakhir dengan cepat hokey...dah breakfast tapi sikit je sebab tak berapa lalu nak makan...happy monday ye korang..esok saya bagi cuti sehari... :D

note - nak boh gambar tapi mood nak upload asyik ke laut..

08 May 2014

Salam Khamis



Salam Khamis semua blogger...
Baru nak ambik mood buat keje..hihihi...
lama tak hapdet..bz manjang..entah la....
malam tadi ada berwassap dengan Kak TAB
Kak Tihara...bertanya khabar...
pagi ni ada PT pagi...
senaman untuk kesihatan kata my boss... :D
Breakfast apa pagi ni korang...

20 April 2014

kerja pada hari minggu



Morning semua..Lama tak updated blog...rindu tetapi kekangan masa sangat-sangat sekarang ni..sihat ke uollss semua...saya alhamdulilah sihat je...anak-anak pun sihat...

Sibuk sangat dengan kerja pejabat & kerja harian sebagai seorang ibu & anak...sejak akhir-akhir ni emak saya tak berapa sihat...so saya terpaksa bahagikan masa untuk menguruskan banyak perkara...

Sabtu & Ahad ni pulak terpaksa ke tempat kerja menyiapkan kerja yang mendesak...dah kerja kan terpaksalah buat dengan ikhlas tau..demi kerana tanggungjawab...actually semua kerja kita kena buat dengan penuh tanggungjawab barulah rasa motivate diri kan...  hihihihih....

Tengah buat kerja ni tapi rindu sangat dekat blog kesayangan so kita corat sikit...tadi dah breakfast bihun goreng...korang semua makan apa breakfast ni... :D

31 March 2014

siapa nak baucer untuk beli tudung



~ STICKY ENTRY SEHINGGA 31/03/2014 ~


Rata-rata daripada kita semua memakai tudung kan...
so haruslah kena beli banyak tudung untuk matchkan dengan baju yang korang gayakan setiap hari 
samada nak ke Office @ pergi berjalan...
Tudung2u adalah salah satu kedai online tudung 
yang terbesar di Malaysia sekarang ni...
Harga dah tentulah sangat berpatutan 
yet corak yang menarik...
yang pasti macam-macam pilihan 
korang boleh dapat dekat Tudung2u...



Shawl Labuh


Ada Shawl Labuh 


Tudung Bawal


Ada Tudung Bawal




tengok hanya RM3 je okay untuk Tudung Bawal Kangaroo ni... siapa yang tidak teruja kan...


Shawl Half Moon


Ada Shawl Half Moon latest design...


Anak Tudung Ninja Hitam


Ada jual anak tudung...
yang ni Anak Tudung Ninja Hitam bermula dengan harga RM6 sahaja..
sangat berpatutan kan...


Anak Tudung Syria Corak


Anak Tudung Syria Corak ni pula 
bermula dengan harga RM8 sahaja..

Kalau dah pakai anak tudung & tudung haruslah ada keronsangnya kan..barulah nampak cantik dan kemas...
jangan risau keronsang pun ada di jual dekat Tudung2u ni..pendek kata one stop untuk semua...

Antara design keronsang yang ada dekat Tudung2u

Kerongsang Diamonds - Biru


Keronsang Diamond Biru hanya RM12


Kerongsang Matahari - Pink


Keronsang Matahari Pink hanya RM12


Kerongsang - Pelangi


Keronsang Bunga Pelangi hanya RM12
yang ni amat menarik minat saya...


Kerongsang - Merah


Keronsang Merah ni RM22





Ada juga Cabutan bertuah 
untuk pembelian RM40 ke atas...
nampak tak betapa bestnya shopping kat sini...
dahla tak payah pergi kedai...
klik-klik je..terus hantar order depan pintu..
yang paling best boleh dapat cabutan bertuah lagi tu... :D




Nak Free lagi..terakhir adalah free postage dengan pembelian RM70 dan ke atas...apa susah kumpul-kumpul dengan kawan satu office tu sure lebih RM70 punya kan...

Okay sekarang the best part is 
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

kepada pembaca setia Blog Tinta Hatiku saya nak bagi Baucer 15% untuk korang shopping dekat Tudung2u ni ye...

bila nak checkout tu just masukkan code ni
 ARK2014 (sah sehingga 31 March 2014)


last but not least...
happy shopping kepada korang semua....











LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...