Followers

10 October 2012

~ Berat saya turun 10 kg ~



Selamat Pagi @ Good Morning semua...pagi ni bukak blog dengan harapan nak menghapdet....macam mana nak mula ek...terus jela...lepas raya ni..kira masa akhir bulan Ogos aritu saya ada timbang berat badan....turun 7 kg....haa....banyak tak...rasa macam terkezut sangat...biar betul...ke timbang ni rosak...untuk meyakinkan saya...saya pun timbang berat dekat semua timbang yang ada dalam Mydin tu....ye memang sahih turun 7kg...ingatkan sebab puasa turun sampai banyak tu...memang ada rasa happy sangat tau...tapi tetiba terfikir kalo kita kena kencing manis pun turun berat badan mendadak kan...aduh takut la pulak muda-muda dah ada kencing manis...mudalah sangat ye...kata bapak sedara saya kalo dah makan ubat kencing manis tu baru berat turun..yang penting emak dah bising suruh pergi check...selit sikit rasa risau kalo mengandung lagi...hahahha....actually badan saya pun ada rasa kurang sihat...lenguh & kerap sakit kepala....seminggu lepas tu saya saja timbang lagi & turun sekilo lagi....masa ni dah memang sangat risau pulak...saya takde pulak berdiet kenapa beria turun berat ni...lastly saya pergi klinik....bila dah bagitau simptom yang saya alami kat doctor tu....dia kata dia suspek saya kena Thyroid....losing weight yang banyak secara tiba-tiba tu bukan sebab kencing manis rupanya.....lupa pulak degupan jantung saya jadi sangat laju...bila baring & tekap telingan dekat bantal...sampai boleh dengar denyutan tu...so...doctor buat ECG..memang sah takde penyakit jantung....ambil test air kencing & sah tak mengandung & takde kencing manis...darah tinggi pun takde...tangan bila ditegakkan ke depan akan sedikit mengeletar....susah nak tidur....so..ambil darah & tunggu result.....

Dua hari lepas tu ambil keputusan darah....sangat sahih ada Thyroid & tinggi bacaannya...doctor pun On kan ubat selama sebulan untuk saya...lepas tu nanti kita akan tengok result berkesan @ tidak ubatnya....minggu lepas pulak saya demam seminggu...tak taulah ada effect dengan ubat ke...sebab kata member saya adik dia tak sesuai dengan ubat Thyroid & minta tukar ubat lain....saya nak tengok dulu seminggu dua ni macam mana...kalo demam lagi mungkin saya akan jumpa doctor balik...jadi sekarang ni di saat saya taip entry ni...berat saya dah kurang 10 kg....lepas ni saya akan share lagi info tentang Thyroid ni....itulah salah satu punca saya tak menghapdet & berjalan ke rumah korang....panjang pulak entry kali ni kan....hehehe... :D

16 comments:

Rapunzeel Cikilolo said...

thyroid. mak saya pun kena tapi tak merbahaya. tak perlu operate.

tapi orang lain perlu operate

shahdiana said...

rapunzel cikilolo,
tula lain orang lain risikonya kot...harap-harap tak payah operate la...takut....

Saya Disini said...

ingtkan mkn ubat kurus ke apa ke..upenye lain pulak

shahdiana said...

saya disini,
takde nya makan ubat kurus...kalo makan pun last-last badan naik lagi...hahahah

Saya Disini said...

*mak sedara tu kuak kg apa?saya pon org kuak jgak..hehe

shahdiana said...

tak taula kampung apa tapi sebelah masjid rasanya....hehehe

IntaNBerliaN said...

harap2 biasa je.. xda yg berisiko...

sy ni plak, kelenjar tiroid yg bgkak tp hormon tiroid normal... setakat ni xda pe2 la.. xperllu mkn ubat..

shahdiana said...

intanberlian,
itulah harap takde pape...bengkak tak de kot rasanya tapi hormon tu sangat tinggi...

Hanif Idrus said...

Tyhroid tak merbahaya...don't worry..hehehhhee.
Turun 10 kilo...
Tapi kakak memang cukup lama tak updated...kikikii

Tihara said...

patut la akak tetanye2 nape yana tak hapdet..akak doakan takde pape yea,take care..nt story lagi yea..

sal ya said...

hopefully okay2 je.

Tihara said...

as salam yana,

ape khabar, senyap je, yana ok ke?

Nora Karim said...

Moga semuanya OK... get well soon...

fieda said...

harap takder apa2 yg serius..

IntaNBerliaN said...

eh yana.. saya baru tingat ada org yg komen dkt blog saya gtau dia ada tiroid tp dh ilang.. makan gamat.. baca komen dkt entry ni...

http://ihaveasweetsmile.blogspot.com/2011/10/akhirnya-testimoni-minyak-kelapa-dara.html

wan nurul hezrina said...

ooo mcm 2 ek.tairod nie bahaya x yana?takut lak nurul dengar,..mcm mana penyakit nie e=ada kena mengena ngan berat?kalau tirod dalam perut ker kat mana ek?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...