Followers

26 August 2009

KEK ASAM MANIS MUDAH

Bahan-bahannya:

330 gram marjerin Daisy
320 gram gula kastor
6 biji telur gred A
320 gram tepung gandum Cap Sauh
6-8 bungkus kecil asam manis
1 sudu teh esen vanila atau perisa pisang
Sedikit pewarna kuning atau oren.

Cara Membuatnya:
1. Panaskan air dalam pengukus.
Sediakan loyang 9x9.
2. Dalam satu bekas, putar marjerin dan gula hingga bergaul rata.
3. Masukkan telur satu persatu dan diputar dengan kelajuan tinggi.
4. Masukkan esen vanila dan tepung gandum. Pukul hingga sebati. Warnakan dengan pewarna kesukaan anda.
5. Dalam bekas lain, patah-patahkan asam manis tadi dengan sedikit tepung gandum.
6. Masukkan asam manis dalam adunan tadi dan gaul menggunakan senduk kayu. Kacau sehingga rata dan masukkan ke dalam loyang. (Loyang perlu dialas dengan kertas minyak)
7. Kukus sehingga masak.

Sekian.....Selepas buat beberapa kali, memang menjadi dan sedap. Cuma tahap kemanisan tu kena pandai-pandai adjust. Kadang2 beli gula ni ada yang terlebih manis...ada yang kurang manis. Pandai-pandai lah ye....SELAMAT MENCUBA!!!

busan...

hari ini teramatlah bosan dan boring..arini bersamaan ari rabu 26/08/2009 bersamaan jugak ari ke-5 berpose..keje da kurang tapi tak tau nak wat aper..so surf sana sini and update sket2..
maklumlah beru belajar kan..nak story pe pun tak der mood sgat coz perut ku laparrrr..tengah ari jap lagi nak teman sorang officemate nih g bank rakyat ( bank untuk semua )..nak sign agreement..
takpe kiter ceta sket2 yek..

20 August 2009

SALAM RAMADHAN

Salam...
Ramadhan dah nak menjengah ni..lagi 2,3 ari jek lagi..
so macam2 persiapan nak kena buat.. ( tuk raye )..
nak tempah biskut rayer..baju rayer...langsir rayer..hiks..
sumer nak serba baru..mana bleh yang masih bleh pakai..kita pakai..tak baik membazir kan!!!!
lau pape pun aku nak wish SELAMAT BERPUASA KEPADA SEMUA UMAT ISLAM..jangan coba ponteng okey..Allah nampak...:)

05 August 2009

cEtA sEdIh tEnTaNg kAWan ku!!!

hari ni takde mood sangat nak buek kojo..asek surf internet je dari tadi..memula pagi tadi jadik kaunselor tak berdaftar..ader officemate sorang nih ader probs sket so..kesian sangat bler dia ceta kiter pun bagi komen as kakak yang makan garam dulu..hikhik..
ceta nyer cam nih..dia ader kawan ngan sorang laki orang nih..tapi bese2 jek..so malam tadi si laki ni call tanya kabar officemate nih, actually diorang ni ceta sal boyfriend officemate ni tapi si bininyer da salah pahem.. ( misunder stood diorang.. ).dijadikan story pagi tadi officemate aku nih kena la bambu ngan wife orang tuh...siap nak serang kat opis lagi..kelam kabut and gabra la officemate aku ni..sian dia, aku tak tau ler dia makan ke idak nih...tapi diorang memang takder paper sebab officemate aku nih pun tunggu pinangan jek dari boy nyer...so aper pendapat saper2 yang bace ceta office mate aku nih...semoga ader orang sudi memberi nasihat n pendapat...expecially saper da terlebih makan garam ler...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...